Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys alkoi jälleen.

2.6.2021

Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys alkoi jälleen.

Keräys toteutetaan Virolahdella, Miehikkälässä ja Haminassa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Kaakonkulman 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Säkkien keräämisestä ja pakkaamisesta maksetaan nuorille säkkikohtainen pieni palkkio. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään 1.6-15.7.

Reilu Teko -keräyksellä on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 asti. Tänä aikana muovia on saatu talteen ja kierrätykseen lähes 40 miljoonaa kiloa. Vuonna 2020 keräyksessä tehtiin kaikkien aikojen ennätystulos, lähes 800 000 kiloa.

Keräykseen kelpaavat säkit:

Keräykseen otetaan Yaran lannoitteiden suur- ja piensäkit sekä lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi muilta valmistajilta otetaan vastaan: Lantmännen Agron luomulannoitesäkit ja A-Rehun lannoitesäkit. Hankkijan, Lantmännen Agron, Peltosiemenen ja Tilasiemenen siemensuursäkit. Hankkijan, A-Rehun ja Lantmänen Agron rehusuur- ja piensäkit. Keräykseen eivät kelpaa paperisäkit eivätkä muiden valmistajien säkit.

Säkkikeräys on Suomen mittakaavassa merkittävä kiertotalousteko

Säkkikeräys tapahtuu touko-elokuussa. Viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on kolmasosassa Suomen kunnista. Reilu Tekoon osallistuu vuonna 2021 noin 100 yhdistystä ympäri Suomea ja heillä on auki noin 180 keräyspistettä. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä jatkokäsittelyyn Lassila & Tikanojan tuotantolaitoksiin.

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen – viime vuonna saatiin talteen noin 70 prosenttia kierrossa olevasta säkkimateriaalista.

Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Kaakonkulman 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Virolahdella keräyspaikka on entisellä paikalla Vaahterikossa. Miehikkälään on saatu uusi keräyspaikka taajamaan, lähelle matonpesupaikkaa.

Haminassa keräyspaikka on Tokkolantiellä Kannusjärvellä (lisätietoja Haminan paikasta: Päivi Suurnäkki, 040-5391299)

Lisätietoja paikallisesta säkkikeräyksestä antaa:

Heli Hyypiä, heli.hyypia@4h.fi, 0400 896 764.

Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko

0

Tavoitetut henkilöt

0

Sitoutumiset

Mainosta julkaisua

Tykkää

Kommentti

Jaa